De kosten voor een zelfstandige trouwambtenaar in Zeeland

Als je nu op zoek bent naar de zelfstandige trouwambtenaar tegen wie jullie straks volmondig JA gaan zeggen tijdens de trouwceremonie, dan moet je uiteraard eerst tegen die zelfde trouwambtenaar JA, wij huren jou in voor onze trouwerij! Die zoektocht naar een trouwambtenaar die qua stijl én tarief bij jullie past, staat toch altijd wel hoog op het to-do lijstje van de a.s. bruidsparen.

thea_trouwt_trouwambtenaarFoto: Trouwambtenaar TheaTrouwt

Als jullie zoektocht naar die ene trouwambtenaar is begonnen, ga je merken dat het aanbod best wel groot is. Kijk dan ook eerst jullie budgetlijst na en beslis op basis van je gevoel én het prijskaartje. Als jullie budget lekker ruim is dan zal de keuze niet al te moeilijk zijn. Maar als jullie je met alle onderdelen van de trouwdag wel strak binnen een budget moeten blijven, dan moet je wel even het koppie er bij houden. Maar de keuze is reuze. Lees onze info hieronder maar.

Diverse opties voor een trouwambtenaar

Er zijn eigenlijk  4 verschillende mogelijkheden bij de keuze van de trouwambtenaar. En aan elk type trouwambtenaar hangt een ander prijskaartje. Het is net als in het dagelijks leven. Overal hangt een prijskaartje aan. En dan moet je kiezen wat het dichts bij jullie totaalplaatje van de trouwdag komt. Lees dit artikel maar verder, want hier komen de 4 opties.

De_Magische_Trouwambtenaar_babsFoto: De Magische Trouwambtenaar 

Keuze 1: Trouwambtenaar in dienst van de gemeente

Een BABS die in dienst is van de Zeeuwse gemeente waarin jullie gaan trouwen is de eerste mogelijkheid om een trouwambtenaar te kiezen.  Hierbij heb je wel gewoon de keuze uit verschillende Babsen. (Buitengewoon Trouwambtenaren van de Burgerlijke Stand). Alleen kan de beschikbaarheid op jullie trouwdag niet al lang van te voren worden gegarandeerd. Want deze persoon is ook in de functie van trouwambtenaar, een medewerker van de gemeente. 

Bij de gemeente moet je dus niet te vroeg voor de trouwdatum een BABS kiezen, of je moet het risico nemen dat jullie favoriete trouwambtenaar van de gemeente later toch niet jullie trouwambtenaar kan zijn. Uiteraard hebben de gemeentes dan wel een ervaren vervangende BABS voor jullie. Als jullie graag willen trouwen op het strand in Zeeland, geef dat dan wel vroegtijdig aan bij de gemeente, want niet iedere trouwambtenaar wil een trouwceremonie op het strand voltrekken.

De kosten van een trouwambtenaar van de gemeente

De gemeenten noemen niet 1 bedrag voor de kosten van de trouwambtenaar. De prijs die zij berekenen is voor de volledige trouwceremonie, dus inclusief trouwambtenaar. Ook verschillen die kosten nogal eens per gemeente. Maar gemiddeld liggen die kosten tussen de € 375,- en €  500,- voor het trouwen inclusief de diensten van de trouwambtenaar.

de_trendy_trouwambtenaar_babs_zeelandFoto: De Trendy Trouwambtenaar

Keuze 2: Gratis "trouwambtenaar"

Alle gemeenten in heel Nederland, dus ook in Zeeland, zijn verplicht om aan haar inwoners het gratis trouwen aan te bieden. En daarmee is dus ook de trouwambtenaar gratis. Je hebt hierbij zelf geen keuze voor de trouwambtenaar. Sterker nog... vaak is het geen officiële trouwambtenaar die het huwelijk voltrekt, maar een ambtenaar van de gemeente die bevoegd is om het gratis trouwen te voltrekken. Het gratis trouwen wordt meestal ook niet uitgevoerd in de trouwzaal van de gemeente maar in een spreekkamer of andere ruimte. Het aantal aanwezige  personen  is hierbij ook zeer beperkt. Dus... Ja, een gratis trouwambtenaar behoort zeker tot de mogelijkheden, maar is gekoppeld aan diverse regeltjes. 

Keuze 3: De zelfstandige trouwambtenaar

De zelfstandige trouwambtenaar bereidt zich intensief voor op jullie trouwerij. Deze heeft in aanloop naar de trouwdatum regelmatig contact met jullie. Zodra je hebt uitgesproken: Ja, ik wil deze trouwambtenaar,  dan begint het contact eigenlijk pas echt. De zelfstandige trouwambtenaar zal om veel informatie van jullie beiden vragen. Over jullie zelf, ouders/familie en ook m.b.t. jullie wensen voor de trouwceremonie, etc. Zo kan de zelfstandige trouwambtenaar een unieke huwelijksvoltrekking op maat voor jullie voorbereiden en daarmee de trouwdag onvergetelijk maken. En ook al ga je trouwen in Zeeland, dan mag je ook gewoon kiezen voor een trouwambtenaar uit Zuid-Holland of een andere provincie.

Tijd is geld

En, omdat het ware spreekwoord luidt: tijd is geld, moeten tegenover al die uren van de trouwambtenaar natuurlijk wel een eerlijke vergoeding staan. Voor de voorbereiding, de tijd, reiskosten, onkosten, etc. Het tarief van een zelfstandige trouwambtenaar lijkt dan misschien wel een groot bedrag, maar met alle uren en kosten die de trouwambtenaar in de voorbereiding en uitvoering van jullie trouwdag investeert, zul je zien dat het vak van trouwambtenaar meer een roeping is dan zomaar een vak. Voor het inhuren van een een zelfstandige BABS moet je gemiddeld rekenen op een tarief tussen de € 700 en € 1400,-. Dit is dan voor de volledige voorbereiding, reiskosten, contactmomenten, de aanstelling als trouwambtenaar voor 1 dag bij jullie gemeente én de volledige huwelijksvoltrekking.

trouwambtenaar_sebastiaan_trouwen_babsFoto: Trouwambtenaar Sebastiaan

De kosten van een vriend(in) of familielid als trouwambtenaar

Het is ook mogelijk dat een familielid, vriend of vriendin e.d. als trouwambtenaar wordt ingezet. Dit geeft dan weer een extra dimensie aan jullie trouwdag. Zo'n onervaren BABS voor 1 dag moet allereerst een verklaring van goed gedrag kunnen tonen bij de Zeeuwse gemeente waarin jullie gaan trouwen. Na goedkeuring van de gemeente wordt jullie unieke trouwambtenaar in spé door een rechter voor 1 dag beëdigd tot Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Heel bijzonder dus!

Fijne voorbereiding en een prachtige trouwdag

Diverse mogelijkheden dus voor de keuze van jullie trouwambtenaar. Wij wensen jullie alvast een vlekkeloze voorbereiding op de trouwdag en voor straks 1 van de mooiste dagen van jullie leven!

 

Dit artikel is geschreven voor TrouweninZeeland.nl. Maar alle regels en voorwaarden gelden niet alleen voor Zeeland maar voor bijna alle gemeenten in heel Nederland.


Bekijk ook alles over het trouwen in jouw gemeente >>


 

Leuke adresjes

De Magische Trouwambtenaar

De Magische Trouwambtenaar

for a happily ever after
Jakob Laning - Trouwambtenaar

Jakob Laning - Trouwambtenaar

romantisch met een gepaste dosis humor
Liefde voor de Liefde

Liefde voor de Liefde

Voor de liefde rij ik door heel Nederland
Trouwambtenaar Gerrit Doeland

Trouwambtenaar Gerrit Doeland

Bevlogen, enthousiast en betrokken
De Trendy Trouwambtenaar

De Trendy Trouwambtenaar

zelfstandig beëdigd trouwambtenaar
Trouwambtenaar Jeroen Smits

Trouwambtenaar Jeroen Smits

Een bijzondere dag, een bijzonder moment
Trouwambtenaar Annemiek

Trouwambtenaar Annemiek

persoonlijke en frisse ceremonie
Annemiek Drenth

Annemiek Drenth

zingende BABS door heel Nederland
Jeanette de Vos-Michel

Jeanette de Vos-Michel

voor een persoonlijke & warme ceremonie
Babs Douwe Hoekstra

Babs Douwe Hoekstra

2023 trouwambtenaar in Married at first Sight!
TheaTrouwt

TheaTrouwt

beëdigd trouwambtenaar
Trouwambtenaar Chris Mulder

Trouwambtenaar Chris Mulder

eerlijk, transparant, energiek, humoristisch, vrolijk, enthousiast!
Lizette Welgraven | Trouwambtenaar

Lizette Welgraven | Trouwambtenaar

passie, humor en oog voor detail
Trouwambtenaar Sebastiaan

Trouwambtenaar Sebastiaan

Origineel, verbindend en persoonlijk!
Mildred Nijhove

Mildred Nijhove

Gepassioneerd trouwambtenaar

Ook interessant

Verschillende materialen voor de trouwringen

Verschillende materialen voor de trouwringen

Tips voor je bruidskapsel en make-up

Tips voor je bruidskapsel en make-up

Zo vind je een trouwfotograaf die bij jullie past

Zo vind je een trouwfotograaf die bij jullie past

Veel gestelde vragen over De kosten voor een trouwambtenaar in Zeeland

Ook in Zeeland zijn zelfstandige trouwambtenaren die je kunt boeken voor jullie huwelijksvoltrekking. Deze vind je via Google of op TrouweninZeeland.nl

De titel "BABS" krijg je als je door de gemeente wordt benoemd als trouwambtenaar van die gemeente. Die benoeming tot BABS ofwel Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, wordt door die gemeente doorgegeven aan de rechtbank, die de trouwambtenaar dan officieel beëdigd. Ook een zelfstandige trouwambtenaar is dus altijd gekoppeld aan een gemeente. Iedere trouwambtenaar is dus inderdaad ook een BABS.

Gemiddeld liggen de kosten of tarieven van een zelfstandige trouwambtenaar tussen de € 700,- en € 1200,-  De prijzen verschillen per trouwambtenaar, hoe uitgebreid en goed voorbereid je de trouwceremonie wilt, de populariteit van de trouwambtenaar en uiteraard de locatie in afstand van de woonplaats van de trouwambtenaar.

De trouwceremonie door een zelfstandige trouwambtenaar, door jullie zelf ingehuurd, duur circa 45 minuten. Dat kan iets langer zijn of juist iets korter. Je bespreekt dit vooraf met de trouwambtenaar. Een trouwceremonie van 3 kwartier is echt wel lang genoeg. Door onverwachte leuke momenten kan het dan altijd nog iets uitlopen, maar in dat geval gaat dat dan niet ten koste van de sfeer.

Ja, het is mogelijk dat een kennis of familielid jullie trouwambtenaar wordt. Deze persoon moet dan wel eerst een verklaring van goed gedrag aanleveren bij de gemeente waarin jullie gaan trouwen. Als er voor die gemeente geen reden is om deze aanvraag af te keuren, dan wordt deze persoon voor 1 dag beëdigd tot Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Deze goedkeuring geldt alleen voor jullie huwelijksceremonie. Wel trouwambtenaar voor 1 dag dus,  maar alleen voor jullie trouwerij.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Noord Brabant

Volg ons op social media