Het is jarenlang zo geweest dat de voltrekking van het huwelijk vanzelfsprekend plaats vond in de trouwzaal van het stadhuis. Er waren ook wel gemeenten die daar een klein stapje verder in gingen. Vaak had zo'n gemeente dan 1 of enkele externe trouwlocaties die ook waren aangewezen als officiële trouwlocatie. Meestal non-profit locaties, zoals een tsjerke of een culturele locatie. Veel verder kwam men daar toen nog niet mee. Dat gold overigens niet alleen voor Friesland, maar zeker ook voor alle provincies in Nederland.
In de jaren '80 en '90 lieten de bruidsparen steeds vaker de bestaande sleur links liggen als het om trouwen en de bruiloft ging. Zo groeide dan ook de vraag naar eigentijdse alternatieven naast de bestaande trouwlocaties.
Veel Brabantse gemeenten zagen hun bruidsparen er met regelmaat voor kiezen om te trouwen in een andere gemeente als die wel een unieke trouwlocatie zoals een tsjerke, traditioneel zeilschip of landelijke locatie e.d. in het bestand hadden. Dit was dan ook een goede reden om meer bijzondere locaties aan te wijzen als officiële trouwlocatie... Een trend was gezet!
Met de overgang naar de magische jaren 2000 veranderde er veel. Zo ook in de trouwenbranche. Het koop- en selectiegedrag van de a.s. bruidsparen veranderde drastisch en de bedrijven in de trouwenbranche werden gedwongen om hier in mee te gaan, of op den duur af te haken. Eigentijdse aanbieders liepen (en lopen nog steeds) als trendsetter voorop. Dit gold ook voor de trouwlocaties, omdat de vraag naar eigentijdse locaties met maatwerk voor grote, kleine, moderne alternatieve, klassieke (etc..) gezelschappen snel groeide. Maatwerk en een persoonlijke touch werden de nieuwe in trend in trouwen! En deze trend is nooit meer verdwenen waardoor het een vast gegeven is geworden.
Zoals gezegd moesten de gemeentes wel mee in de trend van uitbreiding van meer unieke trouwlocaties voor de wet en zo ontstond al snel het fenomeen van de trouwlocatie voor een dag. Bruidsparen kunnen in Friesland in bijna alle gemeenten zelf een trouwlocatie uitzoeken en deze laten aanwijzen als hun eigen trouwlocatie voor 1 dag. Trouwen op een boot, aan het water, op een landgoed... het werd hiermee allemaal mogelijk. Deze trouwlocaties moeten echter wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo dienen die locaties te beschikken over sanitair, goede hygiëne, voldoende parkeergelegenheid voor de gasten, kleedruimte voor de BABS, locatie van goede zeden, etc.. Een trend, gezet door de gemeenten en ontstaan vanuit de druk van de bruidsparen van nu!
Trendsetters of trendfollowers... Who cares??